Επισκέψεις στον παιδίατρο: έλεγχος υγείας στους 6 μήνες
Μέχρι τον έκτο μήνα, ένα μωρό έχει μάθει να κάθεται ή προσπαθεί να το κάνει και η πλάτη του έχει αρχίσει να ισιώνει. Αυτή είναι μια ευχάριστη νέα προοπτική για το μωρό σας, καθώς μαθαίνει να παίζει με πιο περίπλοκους τρόπους. Βάζει τα πάντα στο στόμα του, γιατί αυτός είναι ο τρόπος του να εξερευνεί.
Προετοιμασία για την επίσκεψη στον παιδίατρο.Το μωρό σας θα εμβολιαστεί πολλές φορές κατά την επίσκεψη για τον έλεγχο υγείας των έξι μηνών. Ο μηρός του (ή όποιο σημείο κι αν επιλέξει ο παιδίατρος) μπορεί να κοκκινίσει και μπορεί να ανεβάσει λίγο πυρετό. Αυτές οι αντιδράσεις δείχνουν ότι το μωρό σας “χτίζει” την αντοχή του σε μερικές σοβαρές ασθένειες. Σιγουρευτείτε ότι έχετε μαζί σας το βιβλιάριο υγείας του παιδιού σας.
Συμβουλή! Για να καταπραΰνετε τον πόνο από τις ενέσεις, δώστε στο μωρό σας λίγη παρακεταμόλη για παιδιά. Ο παιδίατρος θα μπορέσει να σας δώσει δειγματάκια αυτού του παυσίπονου. Αν έχετε δικό σας στο σπίτι, φέρτε το μπουκάλι μαζί σας, για να σας δείξει ο παιδίατρος τη σωστή δοσολογία με βάση την ηλικία και το βάρος του παιδιού σας.
Στην επίσκεψη των έξι μηνών, ο παιδίατρός σας:
Θα ζυγίσει και θα μετρήσει το μωρό σας. Πατήστε εδώ για να δείτε το διάγραμμα ανάπτυξης.
Θα κάνει στο μωρό σας τον επόμενο κύκλο εμβολίων (πιθανόν το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β, το εμβόλιο διφθερίτιδας, τετάνου και κοκκύτη και το εμβόλιο της αιμοφίλου ινφλουέντζας Β).
Θα σας δώσει μία πλήρη εικόνα σχετικά με την ανάπτυξη, το χαρακτήρα και τη συμπεριφορά του μωρού σας.
Θα σας βοηθήσει να μάθετε στο μωρό σας μια καλή ρουτίνα ύπνου.
Θα γίνει μια ανασκόπηση των μέτρων ασφαλείας που έχετε λάβει, καθώς όσο μεγαλώνει το μικρό σας θα αποκτά ενδιαφέρον για περισσότερα αντικείμενα.
Ο παιδίατρός σας θα θελήσει να μάθει:
Μετά την τελευταία σας επίσκεψη, έχει δει κάποιο άλλο γιατρό το μωρό σας; Εάν ναι, γιατί; Ποιο ήταν το συμπέρασμα αυτής της επίσκεψης και δόθηκε κάποιο φάρμακο ή θεραπεία;
Έχει βγάλει το μωρό σας κάποιο δόντι; Κάποια έχουν και κάποια όχι. Μην ανησυχήσετε, όπως και να’ χει.
Τι ήχους κάνει το μωρό σας: «μπα», «ντα» ή «μα»;
Μιλάει το μωρό σας; Περιγράψτε εάν βαβίζει, γελάει, τσιρίζει, μιμείται ή βγάζει ήχους που μοιάζουν με βήχα.
Πηγαίνει μπρος-πίσω μαζί σας και προσπαθεί να μιμηθεί την ομιλία σας;
Πώς παίζει με τα αντικείμενα το μωρό σας; Βάζει πράγματα στο στόμα του, τα αφήνει να πέσουν ή τα πετάει;
Μπορεί να μετακινήσει ένα αντικείμενο από το ένα χεράκι του στο άλλο;
Τι μπορεί να κάνει το μωρό σας με τα χέρια του; Προσπαθεί να φτάσει πράγματα, μαζεύει μικρά αντικείμενα από το πάτωμα;
Μπορεί να σηκωθεί σε καθιστή θέση με στήριξη ή από μόνο του;
Μπορεί να κυλίσει το σώμα του και προς τις δύο κατευθύνσεις;
Μπορεί να σηκώσει το βάρος του με τα πόδια του, όταν το κρατάτε σε όρθια θέση;
Γυρίζει το κεφαλάκι του προς εσάς, όταν μπαίνετε στο δωμάτιο, ακόμα και πριν πείτε κάτι εσείς;
Έχει αρρωστήσει ποτέ το μωρό σας; Αναφέρετε αναλυτικά.
Συζητήστε
Το μωρό σας μπορεί να είναι έτοιμο ή να προετοιμάζεται να αρχίσει να τρώει στερεά τροφή. Ενημερώστε τον παιδίατρο αν κάποιος στην οικογένεια υποφέρει από τυχόν αλλεργίες στα φαγητά, άσθμα ή έκζεμα. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πώς θα προχωρήσετε.
Μιλήστε για τυχόν προβλήματα ύπνου που μπορεί να αντιμετωπίζει το μωρό σας. Ο παιδίατρος θα είναι σε θέση να βοηθήσει.
Αν κάποιος στο σπίτι ή στην οικογένεια είχε φυματίωση ή κάποια άλλη σοβαρή, μεταδοτική ασθένεια, τότε ο παιδίατρος θα θέλει να ελέγχει τακτικά το μωρό σας για να βεβαιωθεί ότι δεν έχει μολυνθεί κι αυτό. Ενημερώστε τον παιδίατρο αμέσως μόλις το μάθετε.
Υπενθυμίστε στον παιδίατρο τυχόν προβλήματα που μπορεί να εξακριβώθηκαν κατά τη γέννηση του παιδιού σας.
Μπορεί να πρέπει να ελεγχθούν ξανά, μέσω μιας εξέτασης για την ακοή ή μιας εξέτασης αίματος, για παράδειγμα. Φέρτε μαζί σας τα αρχεία της γέννας, αν δεν τα έχει ο παιδίατρος.
Το παιδί σας χρειάζεται συμπλήρωμα φθορίου; Αυτό θα εξαρτηθεί από την υδροδότηση στην περιοχή σας.
Πείτε στον παιδίατρό σας αν ανησυχείτε να αφήσετε το μωρό σας να παίξει στο πάτωμα ή μέσα σε ένα πάρκο ή αν δεν ξέρετε πώς να παίξετε μαζί του.
Συζητήστε για το πού θα βρείτε υλικά για παιχνίδι, ομάδες παιχνιδιού, μαθήματα ανατροφής παιδιών ή άλλα προγράμματα του Δήμου.
Μιλήστε!
Άλλα ζητήματα που μπορεί να ενδιαφέρουν τον παιδίατρο. Ενημερώστε τον παιδίατρο αν το μωρό σας: Τείνει να χρησιμοποιεί μόνο το ένα χέρι, προτιμάει να χρησιμοποιεί το ένα πόδι ή μοιάζει να γέρνει προς τη μία πλευρά, όταν κάθεται ή κινείται. Κινείται με έναν τρόπο που σας ανησυχεί. Να θυμάστε, ωστόσο, ότι τα στραβά πόδια και τα στρογγυλεμένα κάτω άκρα είναι φυσιολογικά σε αυτή την ηλικία. Δε γυρίζει σε ήχους ή φαίνεται ότι δεν ακούει πολύ καλά. Αλληθωρίζει ή φαίνεται ότι δε βλέπει πολύ καλά. Δεν κάνει θορύβους ή κάνει λιγότερους θορύβους από πριν. Φαίνεται χλωμό. Δεν αναποδογυρίζει το σώμα του.
Δε δείχνει κανένα ενδιαφέρον για τα παιχνίδια ή τα αντικείμενα. Στραβοκαταπίνει με το φαγητό, πνίγεται πάντα με τα υγρά που πίνει από φλιτζάνι ή δεν μπορεί να κρατήσει το φαγητό στο στόμα του. Να θυμάστε ότι το κάθε μωρό είναι διαφορετικό και αναπτύσσεται με τους δικούς του ρυθμούς. Αυτή είναι μια ευκαιρία να συζητήσετε με τον παιδίατρό σας τυχόν ανησυχίες και να σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας βρίσκεται στο σωστό δρόμο όσον αφορά την ανάπτυξή του.
Ελάτε στην παρέα μας και βρείτε: