Θηλασμός και διατροφή: Οι τροφές που αξίζει να συμπεριλάβεις στα γεύματά σου
Ο θηλασμός είναι μία τρυφερή, ζωτική διαδικασία μέσα από την οποία αναπτύσσεις έναν ξεχωριστό δεσμό με το μωρό σου. Είναι ο φυσικός τρόπος για να του παρέχεις καθημερινά, όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται στα κρίσιμα στάδια της ανάπτυξης, ώστε να μεγαλώσει και να εξελιχθεί σε έναν υγιή και δυνατό οργανισμό.
Άλλωστε, γνωρίζεις καλά πως το μητρικό γάλα είναι η ιδανική τροφή, αυτή που μπορεί να καλύψει απόλυτα τις αυξημένες ανάγκες του μωρό σου την παρούσα περίοδο. Την ίδια στιγμή, όμως, ο δικός σου οργανισμός παρουσιάζει εξίσου μεγάλες ανάγκες, τις οποίες χρειάζεται να λάβεις υπόψη σου, για να συνεχίσεις να προσφέρεις μία τροφή υψηλής θρεπτικής αξίας στο μωρό σου.
Τι μπορείς να κάνεις, λοιπόν, για να βελτιώσεις την ποιότητα του μητρικού γάλακτος που του προσφέρεις; Για να μάθεις την απάντηση, χρειάζεται να γίνεις λίγο πιο προσεκτική με τα γεύματα που καταναλώνεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Διότι οι δικές σου διατροφικές επιλογές είναι εκείνες που θα καθορίσουν πόσο ωφέλιμο είναι το μητρικό γάλα που παράγεις για το μωρό.
Ακριβώς για αυτό, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μερικές συμβουλές που υπόσχονται να αναβαθμίσουν την ποιότητα των γευμάτων σου κατά τη διάρκεια του θηλασμού, ενώ θα σε βοηθήσουν να διαμορφώσεις μία ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.
Εμπλουτίζοντας τα γεύματά σου με διατροφικούς «συμμάχους» υψηλής θρεπτικής αξίας
Για να απολαμβάνεις καθημερινά μία υγιεινή και «πλούσια» διατροφή, χρειάζεται να καταναλώνεις τουλάχιστον πέντε γεύματα μέσα στην ημέρα, τα οποία θα περιέχουν θρεπτικές επιλογές από όλες τις ομάδες τροφίμων, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, το κρέας, το ψάρι, τα όσπρια, τα ζυμαρικά, αλλά και τα γλυκά, με μέτρο πάντα.
Ωστόσο, για να είσαι σίγουρη πως καλύπτεις τις ανάγκες του μωρού σου μέσω του μητρικού γάλακτος, ενώ συγχρόνως λαμβάνεις τα θρεπτικά συστατικά που καλύπτουν τις ανάγκες σου ως θηλάζουσα μητέρα, καλό είναι να καταναλώνεις τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, όπως το γάλα, τα τυριά και το γιαούρτι. Εξίσου πολύτιμος είναι και ο σίδηρος στην παρούσα φάση για εσένα, τον οποίο μπορείς να βρεις στις φακές, τα ρεβίθια, το κουνουπίδι και το μπρόκολο.
Η βιταμίνη D είναι ένας ακόμη διατροφικός «σύμμαχος» για εσένα και το μικρό σου, τον οποίο μπορείς να λάβεις από τα λιπαρά ψάρια, τον κρόκο του αβγού, το πορτοκάλι και τη βρώμη. Η συγκεκριμένη βιταμίνη ενισχύει την καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό, ενώ βοηθά στη σωστή ανάπτυξη των οστών και των μυών του μωρού. Φυσικά, από τα γεύματά σου δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα ευεργετικά Ω-3 λιπαρά οξέα, τα «καλά» λιπαρά που υπάρχουν στα καρύδια, τον σολομό, τις σαρδέλες, τον μπακαλιάρο και ενισχύουν σημαντικά την ανάπτυξη των νοητικών λειτουργιών του μωρού σου.
Οι τροφές που μπορείς να περιορίσεις από τα γεύματά σου την περίοδο του θηλασμού
Ευτυχώς, η διατροφή μίας θηλάζουσας μητέρας δεν επιβάλλει πολλούς ή αυστηρούς περιορισμούς, αφού περιλαμβάνει προσθήκες από όλες τις ομάδες τροφίμων. Παρόλα αυτά, καλό θα ήταν να γίνεις λίγο πιο επιλεκτική με τις προσθήκες που πραγματοποιείς στα ημερήσια γεύματά σου, ώστε να είσαι σίγουρη πως κάνεις ό,τι καλύτερο για να προσφέρεις ένα ποιοτικό και ωφέλιμο μητρικό γάλα στο μικρό σου. Ακριβώς για αυτό, θα μπορούσες να περιορίσεις την κατανάλωση ροφημάτων που περιλαμβάνουν διεγερτικές ουσίες, όπως η καφεΐνη, ειδικότερα τους πρώτους τρεις μήνες του θηλασμού, καθώς ακόμη και η ελάχιστη ποσότητα καφεΐνης που καταλήγει στο μητρικό γάλα, μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση ή δυσκολίες στον ύπνο του μωρού. Τους επόμενους μήνες, μπορείς να ακολουθήσεις τις υποδείξεις των ειδικών που συνιστούν δύο φλιτζάνια καφέ, δηλαδή 300mg καφεΐνης την ημέρα.
Επίσης, υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες τροφές, όπως το σκόρδο, το σέλινο, το κρεμμύδι και τα πικάντικα καρυκεύματα, τα οποία δεν επηρεάζουν την υγεία σου ή τη θρεπτική αξία του μητρικού γάλακτος, αλλά μπορούν να αλλοιώσουν τη γεύση και την οσμή του. Αν καταναλώσεις κάποια από τις παραπάνω τροφές και έπειτα θηλάσεις το μωρό σου, μπορεί να παρατηρήσεις τις αντιδράσεις του. Αν το μωρό συνεχίσει να απολαμβάνει το γάλα και τη διαδικασία του θηλασμού, χωρίς να αποφεύγει το στήθος, σημαίνει πως μπορείς να συνεχίσεις να τα περιλαμβάνεις στα πιάτα σου.
Επιπλέον, είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως τα βρέφη ενεργούνται σύντομα έπειτα από κάθε τάισμα. Ωστόσο, όσα βρέφη θηλάζουν και δεν τρέφονται με φόρμουλες βρεφικού γάλακτος, έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν διάρροια. Βέβαια, επειδή είναι κάτι που μπορεί να συμβεί ακόμη και την ώρα που θηλάζεις το μωράκι σου, καλό θα ήταν να του φορέσεις τις δερματολογικά ελεγμένες πάνες Pampers® Premium Care™, οι οποίες είναι κατασκευασμένες από ειδικά επιλεγμένα και μαλακά υλικά. Οι συγκεκριμένες πάντες διαθέτουν κάλυμμα DermaComfort με απορροφητικούς πόρους, έχουν έναν πανίσχυρο πυρήνα και διπλά προστατευτικά, που εφαρμόζουν απόλυτα στα ποδαράκια του μωρού, απομακρύνουν την υγρασία από το ευαίσθητο δέρμα του και το προστατεύουν από τις ανεπιθύμητες διαρροές. Ενδεχομένως όμως, αυτό που θα σε διευκολύνει ακόμη περισσότερο, είναι το ότι οι πάνες Pampers® Premium Care™ διαθέτουν και δείκτη υγρασίας, που σε ενημερώνει για το πότε χρειάζονται αλλαγή!
Χορτοφαγικές επιλογές που σου εξασφαλίζουν μία πληθώρα θρεπτικών συστατικών
Αν αναρωτιέσαι πώς θα καταφέρεις να συνδυάσεις τον θηλασμό με τη χορτοφαγία, ώστε να παρέχεις ένα μητρικό γάλα υψηλής θρεπτικής αξίας στο μωρό σου, να ξέρεις πως δεν θα χρειαστεί να αλλάξεις πολλά στη διατροφή σου. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις, είναι να επενδύσεις σε υγιεινές, χορτοφαγικές επιλογές, οι οποίες περιλαμβάνουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, πρωτεΐνη και ασβέστιο, τρία στοιχεία που είναι απαραίτητα για εσένα και το μωράκι σου.
Για παράδειγμα, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το τοφού και τα αποξηραμένα φρούτα, είναι οι κύριες «πηγές» σιδήρου για τους χορτοφάγους. Οι φακές, η κινόα, η βρώμη, η μπανάνα, τα σμέουρα, το αχλάδι, οι αγκινάρες, το σπανάκι, είναι οι φυτικές εναλλακτικές που θα σε βοηθήσουν να παραμείνεις πιστή στις διατροφικές σου συνήθειες, λαμβάνοντας την πρωτεΐνη που χρειάζεσαι, για να την παρέχεις στο μικρό σου. Όσο για το ασβέστιο, μπορείς να το βρεις στο χαρούπι, τις γλυκοπατάτες, τους σπόρους chia, τα λευκά φασόλια, το λάχανο και το κόκκινο λάχανο.
Το σίγουρο είναι πως η περίοδος του θηλασμού είναι ένα σημαντικό «σκαλοπάτι» για την ανάπτυξη του μωρού σου. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να ζητήσεις τη γνώμη του γιατρού που σε παρακολουθεί, πριν αποφασίσεις να ακολουθήσεις μία συγκεκριμένη διατροφή, ώστε με τις γνώσεις και την εμπειρία του να σε κατευθύνει προς τις καλύτερες επιλογές τροφών.