Ενδείξεις ότι η ώρα του τοκετού πλησιάζει: Πώς να διαβάσετε τα σημάδια του σώματός σας
Καθώς πλησιάζει η μεγάλη μέρα, θα αναρωτιέστε αν θα μπορείτε να καταλάβετε πότε πλησιάζει η ώρα του τοκετού. Μην ανησυχείτε: Το σώμα μιας γυναίκας σχεδόν πάντα της δίνει τα σημάδια που χρειάζεται και την εσωτερική σοφία να τα αναγνωρίσει. Σημάδια ότι ο τοκετός πλησιάζει. Υπάρχουν δύο σημαντικοί δείκτες ότι ο τοκετός θα ξεκινήσει σε μία-δύο μέρες.
1. Ρήξη του υμένα (αμνιακός σάκος).
Μπορεί να το έχετε ακούσει και έτσι: “έσπασαν τα νερά”. Η ποσότητα του καθαρού αμνιακού υγρού που φεύγει από το σάκο και κυλάει μέσα στον κόλπο, διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Για κάποιες είναι απλά μια μικρή ροή. Σε άλλες μπορεί να είναι σαν ξέσπασμα. Παραδόξως, αυτός ο προάγγελος τοκετού είναι το πρώτο σύμπτωμα για το λιγότερο από το 25% των γυναικών. Μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια του τοκετού αντί νωρίτερα.
Όταν ωστόσο προκύπτει πριν τον τοκετό, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο τοκετός να ξεκινήσει μέσα σε 24 ώρες. Αν σπάσουν τα νερά, ειδοποιήστε αμέσως το γιατρό σας ή τη μαία σας. Σημειώστε την ώρα που έσπασαν, το χρώμα και την ποσότητα του υγρού και αν υπάρχει δυσάρεστη μυρωδιά. Αναφέρετε όλες αυτές τις πληροφορίες στο γιατρό σας.
2. Κηλίδες αίματος.
Μία-δύο μέρες πριν ξεκινήσουν οι συσπάσεις, μπορεί να παρατηρήσετε μια βλέννα με ροζ ή κόκκινο χρώμα. Αυτή η κηλίδα αίματος είναι το πώμα της βλέννας που είχε κλείσει τον τράχηλο της μήτρας, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δεν παρατηρούν όλες οι γυναίκες αυτή τη ροή και μερικές γυναίκες αρχίζουν να αισθάνονται συσπάσεις πριν ανοίξει το πώμα της βλέννας. Επίσης να έχετε υπόψη σας ότι αυτή η κηλίδα αίματος δεν είναι όπως αυτή με το καφετί χρώμα που μπορεί να δείτε μετά από μια κολπική εξέταση σε προγεννητικό ραντεβού, για την οποία δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.
Πρώιμα σημάδια τοκετού:
Συσπάσεις.
Το μεγάλο σημάδι ότι γεννάτε είναι η αρχή των τακτικών συσπάσεων της μήτρας. Στην αρχή, αυτές οι πρώτες συσπάσεις είναι σαν πόνοι περιόδου ή ένας πόνος στη μέση που έρχεται και φεύγει κάθε 20 με 30 λεπτά. Σταδιακά, ο πόνος γίνεται πιο έντονος και διαρκεί περισσότερο. Επίσης οι συσπάσεις γίνονται πιο συχνές μέχρι που έρχονται κάθε 3 με 5 λεπτά. Για να χρονομετρήσετε τις συσπάσεις, σημειώστε πότε ακριβώς ξεκινάει η κάθε μία και πόσο διαρκεί. Πραγματικός ή ψευδής τοκετός; Πραγματικός τοκετός. Ψευδής τοκετός. Οι συσπάσεις είναι τακτικές και ακολουθούν ένα αναμενόμενο μοτίβο (όπως κάθε 8 λεπτά). Οι συσπάσεις δεν είναι σταθερές, είναι απρόβλεπτες και έρχονται για παράδειγμα κάθε 10 λεπτά, μετά κάθε 6, μετά κάθε 2, μετά κάθε 8 κ.λπ.
Αισθάνεστε συσπάσεις τριών ειδών:
Οι συσπάσεις γίνονται α) πιο συχνές β) με μεγαλύτερη διάρκεια και γ) πιο δυνατές.
Δεν υπάρχουν συσπάσεις.
Κάθε σύσπαση γίνεται στην αρχή στην περιοχή της μέσης και μετά εξαπλώνεται μπροστά, χαμηλά στη βουβωνική χώρα. Οι συσπάσεις είναι σαν ένα γενικό σφίξιμο στην κοιλιά. Μια αλλαγή δραστηριότητας ή θέσης δεν επιβραδύνει ή σταματάει τις συσπάσεις.
Μια αλλαγή δραστηριότητας ή θέσης μπορεί να επιβραδύνει ή να σταματήσει τις συσπάσεις. Μπορεί να υπάρχουν κηλίδες αίματος. Συνήθως δεν υπάρχουν κηλίδες αίματος. Μπορεί να γίνει ρήξη του υμένα. Δε γίνεται ρήξη του υμένα. Ο γιατρός σας ή η μαία σας μπορεί να παρατηρήσει αλλαγές στον τράχηλο, όπως να είναι πιο ώριμος (μαλακός), να έχει εξαλειφθεί (λεπτός) ή να έχει διαστολή.
Δεν προκύπτουν αλλαγές στον τράχηλο. Πάρτε τηλέφωνο. Πρέπει να τηλεφωνήσετε στο γιατρό σας αν νομίζετε ότι ξεκίνησε ο τοκετός. Να έχετε μαζί σας τις σημειώσεις σας όταν τηλεφωνήσετε, ώστε να δώσετε ακριβείς πληροφορίες για τα συμπτώματά σας. Μη διστάσετε να τηλεφωνήσετε οποιαδήποτε στιγμή, μέρα ή νύχτα.
Ο γιατρός σας ξέρει ότι ο τοκετός δεν ξεκινάει πάντα μεταξύ 9 π.μ. και 5 μ.μ. και όταν οι γιατροί ή οι μαίες είναι σε εφημερία, αναμένουν να χτυπήσει το τηλέφωνο ανά πάσα στιγμή. Επίσης, να έχετε υπόψη σας ότι δε χρειάζεται να πάτε στο μαιευτήριο αμέσως.
Μάλιστα, αν αυτό είναι το πρώτο σας μωρό, οι περισσότεροι γιατροί και μαίες προτείνουν να μείνετε στη βολή του σπιτιού σας μέχρι οι συσπάσεις να φτάσουν σε απόσταση 5 λεπτών μεταξύ τους. Αν έχετε γεννήσει ξανά, μπορεί να σας ζητήσουν να πάτε στο νοσοκομείο νωρίτερα, γιατί το μωρό μπορεί να έρθει πιο γρήγορα.
Μόλις συνειδητοποιήσετε ότι γεννάτε, μπορεί να σας κατακλύσει ένα μείγμα από συναισθήματα, όπως ενθουσιασμός, αμφιβολία και φόβος.
Προσπαθήστε να παραμείνετε ψύχραιμες και συγκεντρωμένες.
Κανονίστε να έχετε μαζί σας το σύντροφό σας ή μια φίλη σας για να καταγράφει τα συμπτώματά σας, να σας κάνει παρέα και να σας πάει στο νοσοκομείο όταν έρθει η ώρα. Πάνω απ’ όλα, να ξέρετε ότι έχετε έμφυτη την ικανότητα να φέρετε στον κόσμο το μωρό σας!
Ελάτε στην παρέα μας και βρείτε: