Δεύτερο Τρίμηνο Eγκυμοσύνης: τι να περιμένετε
Συγχαρητήρια! Φτάσατε στο δεύτερο τρίμηνο εγκυμοσύνης. Πολλές γυναίκες λένε ότι είναι η πιο άνετη περίοδος. Η πρωινή ναυτία συνήθως υποχωρεί και θα αρχίσετε να έχετε περισσότερη ενέργεια από ό,τι τις πρώτες 13 εβδομάδες. Ενώ, όπως είναι το ευκταίο, νιώθετε πολύ καλύτερα από ό,τι το πρώτο τρίμηνο, υπάρχουν κάποιες ενοχλήσεις και δυσχέρειες που μπορεί να αντιμετωπίσετε· δυσκοιλιότητα, αιμορροΐδες και πόνοι κυκλικών συνδέσμων.
Καταπολεμώντας τη δυσκοιλιότητα. Οι αλλαγές των ορμονών στη διάρκεια της κύησης μειώνουν τη δραστηριότητα του εντέρου, και καθώς το μωρό σας μεγαλώνει, προχωρώντας στο δεύτερο τρίμηνο εγκυμοσύνης, πιέζει ολοένα και περισσότερο το παχύ έντερο. Όλα αυτά οδηγούν σε δυσκοιλιότητα.
Τρόποι αντιμετώπισης της Δυσκοιλιότητας: Ευτυχώς, μικρές αλλαγές στη διατροφή σας μπορούν να βοηθήσουν πολύ για να αρχίσουν να αλλάζουν τα πράγματα. Πίνετε πολύ νερό - το ιδανικό είναι οκτώ ποτήρια την ημέρα. Καταναλώνετε περισσότερες φυτικές ίνες, όπως δαμάσκηνα, δημητριακά από πίτουρο και σαλάτες.
Προσπαθήστε να περπατάτε τουλάχιστον 15 λεπτά την ημέρα, ώστε να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος σε όλα τα όργανα του σώματος. Μην το παρακάνετε με τη λήψη καθαρτικών πριν συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Αιμορροΐδες Κύησης. Οι αιμορροΐδες, διογκωμένες φλέβες στην περιοχή του ορθού και του πρωκτού, εμφανίζονται συνήθως στη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω της αυξημένης πίεσης στην περιοχή.
Επειδή συνήθως χειροτερεύουν καθώς μεγαλώνει το έμβρυο, προσπαθήστε να τις αντιμετωπίσετε στην αρχή ώστε να μπορέσετε να τις ελέγξετε αργότερα. Τα χλιαρά μπάνια βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου από αιμορροΐδες. Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε την ορθοστασία για μεγάλα διαστήματα, καθώς δυσχεραίνει την κυκλοφορία του αίματος· αυτό κάνει την κυκλοφορία του αίματος πιο αργή, πράγμα που έχει αρνητική επίπτωση για τις αιμορροΐδες.
Η πρόληψη της δυσκοιλιότητας μπορεί επίσης να βοηθήσει: Όσο λιγότερο προσπαθείτε να κινητοποιήσετε το έντερο κατά την αφόδευση (και όσο πιο μαλακά είναι τα κόπρανα), τόσο το καλύτερο.
Αν τίποτε από αυτά δεν λειτουργεί, ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας για φαρμακευτική αντιμετώπιση.
Πόνος στρογγυλών συνδέσμων. Αν αισθανθείτε πόνο ή κράμπες στη βουβωνική χώρα, υπάρχει πιθανότητα να πρόκειται για πόνο των στρογγυλών συνδέσμων. Καθώς η μήτρα μεγαλώνει σε μέγεθος, οι σύνδεσμοι που την κρατούν στη θέση της πρέπει να τεντωθούν. Το τέντωμα αυτό προκαλεί πόνο σε ορισμένες γυναίκες. Δυστυχώς, δεν μπορείτε να κάνετε και πολλά για την καταπολέμηση αυτού του πόνου.
Αν γίνει πολύ έντονος, επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Ο πόνος στη βουβωνική χώρα ή στην κοιλιά κατά τη διάρκεια της κυήσεως μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη κάποιας πιθανής επιπλοκής, οπότε θα πρέπει οι ειδικοί να αποκλείσουν κάτι πιο σοβαρό. Παρά τις όποιες ενοχλήσεις, μπορεί να έχετε, σύμφωνα με τις περισσότερες γυναίκες, ένα πολύ καλύτερο δεύτερο τρίμηνο εγκυμοσύνης.
Ελπίζουμε ότι οι συμβουλές αυτές θα σας βοηθήσουν να ανταποκριθείτε με επιτυχία και να διανύσετε το δεύτερο τρίμηνο εγκυμοσύνης όσο πιο άνετα γίνεται.
Ελάτε στην παρέα μας και βρείτε: