Πότε και πώς θα βοηθήσεις το μωρό σου να αποχωριστεί ομαλά την πιπίλα του;
Αν υπάρχει ένα αντικείμενο που το μωράκι σου δεν αποχωρίζεται πριν τον ύπνο, αυτό είναι σίγουρα η πιπίλα του, η οποία έχει μετατραπεί σε μία προέκταση του εαυτού του. Αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους, αλλά κυρίως στην ικανοποίηση, την άνεση και την απόλαυση που αισθάνεται το μωρό σου, όταν πιπιλάει κάτι, καθώς είναι μία διαδικασία που του θυμίζει αρκετά εκείνη του θηλασμού. Καθώς χρησιμοποιεί την πιπίλα του, το μωράκι σου ηρεμεί και χαλαρώνει, ανακουφίζεται από τις ενοχλήσεις της οδοντοφυΐας, συντονίζει τη λειτουργία της κατάποσης και της αναπνοής, ενώ είναι πιο εύκολο για εκείνο να κοιμηθεί.
Από την άλλη πλευρά βέβαια, καθώς το μωρό σου μεγαλώνει, ξέρεις καλά ότι πλησιάζει η στιγμή που θα χρειαστεί να αποχωριστεί το αγαπημένο του αντικείμενο και πως εσύ θα κληθείς να του συστήσεις άλλους, εναλλακτικούς τρόπους για να αισθάνεται άνετα και όμορφα. Πώς μπορείς να είσαι σίγουρη όμως, ότι το μωράκι σου είναι έτοιμο και στην κατάλληλη ηλικία για να «κόψει» μία από τις αγαπημένες του συνήθειες; Τι μπορείς να κάνεις, ώστε να γίνει ομαλά η μετάβασή του, σε μία καθημερινότητα χωρίς πιπίλα;
Το σίγουρο είναι πως ο αποχωρισμός του μωρού από την πιπίλα, είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πολλούς γονείς. Ακριβώς για αυτό, στο κείμενο που ακολουθεί έχουμε συγκεντρώσει όσα χρειάζεται να γνωρίζεις, για να βοηθήσεις το μωρό σου να αποχωριστεί το αγαπημένο του αντικείμενο.
Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να «κόψει» το μωρό την πιπίλα;
Παρότι δεν έχει δοθεί μία συγκεκριμένη απάντηση από τους ειδικούς, σχετικά με την ακριβή ηλικία στην οποία ένα μωρό πρέπει να αποχωρίζεται την πιπίλα του, οι παιδίατροι ισχυρίζονται πως μετά τους πρώτους δέκα μήνες, όπου το μωρό σου αρχίζει να αποκτά νέες συνήθειες, να μπουσουλάει και να αντιλαμβάνεται καλύτερα τα ερεθίσματα που δέχεται από το περιβάλλον γύρω του, είναι μία καλή ευκαιρία για να αρχίσει να αποκόβεται από την πιπίλα.
Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως θα πιέσεις το μωρό σου να «κόψει» απότομα την αγαπημένη του συνήθεια, διότι πιθανότητα θα έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα. Μπορείς απλώς να περιορίσεις σταδιακά τη χρήση της πιπίλας κατά τη διάρκεια της ημέρας και να τη δίνεις στο μικρό σου μόνο όταν είναι η ώρα να απολαύσει έναν ξεκούραστο ύπνο, αφού είναι η στιγμή της ημέρας που τη χρειάζεται περισσότερο. Σε κάθε περίπτωση, να ξέρεις πως μέχρι να κλείσει το μωρό τα δύο έτη, καλό θα ήταν να έχει ήδη αποχωριστεί την πιπίλα του, διαφορετικά μπορεί η συγκεκριμένη συνήθεια να επηρεάσει αρνητικά τη σωστή ανάπτυξη των δοντιών και της γνάθου του.
Πώς θα βοηθήσεις το μωρό σου να αποχωριστεί ομαλά την πιπίλα του;
Όταν καταλάβεις πως έχει έρθει η στιγμή να αποχωριστεί το μωράκι σου την πιπίλα του, είναι σημαντικό να ακολουθήσεις μία συγκεκριμένη διαδικασία, δίνοντας στο μωρό τον χρόνο που χρειάζεται για να προσαρμοστεί στις νέες αλλαγές. Για παράδειγμα, μπορείς να ξεκινήσεις κόβοντας την άκρη της πιπίλας και αφήνοντας τον αέρα να περνά μέσα από αυτή, ώστε να μην προσφέρει την ίδια ικανοποίηση στο μωρό σου. Εναλλακτικά, μπορείς κατά τη διάρκεια του ύπνου να αντικαταστήσεις την πιπίλα με ένα αρκουδάκι ή με ένα βρεφικό πανάκι παρηγοριάς, το οποίο θα το έχει το μωρό στην αγκαλιά του και θα νιώθει όμορφα.
Όπως και να έχει, για να είσαι σίγουρη πως το μωρό σου δεν θα ξυπνήσει κατά τη διάρκεια της νύχτας, ζητώντας επίμονα την πιπίλα του, σου προτείνουμε να του φορέσεις τις πάνες Pampers® Premium Care™. Οι συγκεκριμένες πάνες είναι εξαιρετικά απαλές με μαλακά, ελαστικά πλαϊνά που «αγκαλιάζουν» το μωρό σου, ενώ διαθέτουν κάλυμμα DermaComfort που απομακρύνει την υγρασία και την κλειδώνει μέσα στην πάνα. Χάρη στον πανίσχυρο πυρήνα τους, μάλιστα, μπορούν και κρατούν το μωρό σου στεγνό και προστατευμένο για έως και 12 ώρες, ενώ με τον δείκτη υγρασίας που διαθέτουν, σε ενημερώνουν για το πότε χρειάζονται αλλαγή.
Είναι σημαντικό να θυμάσαι πως κάθε μωρό είναι διαφορετικό, παρουσιάζει τις δικές του ανάγκες και έχει τους δικούς του ρυθμούς ανάπτυξης. Καλό θα ήταν, λοιπόν, ο τρόπος με τον οποίο θα κόψεις την πιπίλα από την καθημερινότητα του μωρού σου, να συμβαδίζει με όλα τα παραπάνω, καθώς και με τη ρουτίνα που ακολουθεί. Παρόλα αυτά, αν παρά τις προσπάθειές σου παρατηρήσεις πως το μωρό σου δυσκολεύεται να αποχωριστεί την πιπίλα του, ενώ έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή, μπορείς να ζητήσεις τη συμβουλή του παιδιάτρου που το παρακολουθεί, καθώς είναι το πρόσωπο που θα σε κατευθύνει προς την καλύτερη λύση για το μικρό σου.
Ελάτε στην παρέα μας και βρείτε: