Τα πάντα για την αλλαγή της πάνας

Δύο από τα πιο σημαντικά κεφάλαια στην ανατροφή ενός μωρού είναι η αλλαγή της πάνας και το τάισμα! Η αλλαγή της πάνας σάς προκαλεί άγχος; Λίγη εξάσκηση χρειάζεται μόνο και μετά θα είναι μια ρουτίνα που θα την έχετε συνηθίσει!

Διαβάστε τον αναλυτικό οδηγό μας για το πώς να αλλάζετε την πάνα του μωρού σας βήμα-βήμα και ανακαλύψτε ποιες είναι οι μικρές διαφορές στην αλλαγή της πάνας ενός αγοριού και ενός κοριτσιού. Θα σας εξηγήσουμε επίσης πώς να αλλάζετε πάνα σε νήπιο, ώστε να είστε έτοιμοι όταν το παιδί σας γίνει πιο δραστήριο και ευκίνητο.

Επιπλέον, έχουμε συγκεντρώσει μερικά από τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε και τα οποία σας υποδεικνύουν ότι το μικρό σας είναι έτοιμο για πάνα μεγαλύτερου μεγέθους, ώστε να μπορείτε να αποφύγετε μερικές από τις… τρομακτικές διαρροές και τους ανεξέλεγκτους κακαρράκτες!

Πώς να αλλάζετε την πάνα ενός μωρού

Βεβαιωθείτε ότι έχετε όλα όσα χρειάζεστε για την αλλαγή της πάνας (θα βρείτε αναλυτικά τα πάντα πιο κάτω). Μόλις είστε έτοιμοι, ξεκινήστε να αλλάζετε την πάνα του ακολουθώντας τα εξής απλά βήματα:

  • Βήμα 1: Ξαπλώστε το μωρό σας ανάσκελα και αφαιρέστε τη χρησιμοποιημένη πάνα. Τυλίξτε τη και κολλήστε τις ταινίες προς τα κάτω για να τη σφραγίσετε. Πετάξτε την στον κάδο απόρριψης πάνας ή αφήστε την στην άκρη για να την πετάξετε αργότερα στον κάδο απορριμμάτων. Εάν πετάτε την πάνα στο κάδο απορριμμάτων, ίσως καλύτερα να την τοποθετήσετε πρώτα σε μια πλαστική σακούλα για να περιορίσετε τις δυσάρεστες οσμές.

  • Βήμα 2: Καθαρίστε απαλά την επιδερμίδα του μωρού σας, φροντίζοντας να καθαρίσετε και ανάμεσα στις πτυχές. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε απαλά μωρομάντηλα, όπως τα Pampers Sensitive ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα βρεγμένο πανί. Να θυμάστε ότι οι κινήσεις σας πρέπει να έχουν φορά από τα μπροστά προς τα πίσω.

  • Βήμα 3: Εάν το μωρό σας έχει εξάνθημα από την πάνα, εφαρμόστε κρέμα για εξάνθημα πάνας ή προστατευτική κρέμα φραγμού στην πληγείσα περιοχή.

  • Βήμα 4: Σηκώστε προσεκτικά τα πόδια και το κάτω μέρος του σώματος του μωρού σας από τους αστραγάλους και περάστε μια καθαρή πάνα από κάτω. Τα πολύχρωμα σημάδια πρέπει να είναι μπροστά, στραμμένα προς τα εσάς. Στη συνέχεια, τραβήξτε το μπροστινό μέρος της πάνας ανάμεσα στα πόδια του μωρού σας και βάλτε το στην κοιλιά του.

  • Βήμα 5: Σηκώστε τα δύο φτερά της πάνας τόσο στην αριστερή όσο και στη δεξιά πλευρά και κολλήστε την ελαστική ταινία που βρίσκεται σε κάθε φτερό στο μπροστινό μέρος της πάνας. Βεβαιωθείτε ότι η πάνα δεν είναι ούτε πολύ σφιχτή, ούτε πολύ χαλαρή. Για να το τσεκάρετε αυτό, θα πρέπει να μπορείτε να περνάτε άνετα δύο δάχτυλα ανάμεσα στην πάνα και στο στομάχι του μωρού. Φροντίστε ώστε να κολλήσετε συμμετρικά τα αυτοκόλλητα της πάνας και γυρίστε τα προστατευτικά για τα ποδαράκια προς τα έξω για να αποφύγετε διαρροές.

Μόλις τελειώσετε, βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας βρίσκεται σε ασφαλές μέρος, πλύνετε τα χέρια σας και καθαρίστε την περιοχή που αλλάξατε την πάνα, συμπεριλαμβανομένου του τραπεζιού αλλαγής πάνας και του μαξιλαριού αλλαγής πάνας.

Αν αναλογιστούμε όλες τις φορές που θα ακολουθήσετε αυτά τα βήματα, το σίγουρο είναι ότι σας αξίζουν πολλά μπράβο και πολλές επιβραβεύσεις! Αν θέλετε να μη χάνετε τις επιβραβεύσεις, τις προσφορές και τα κουπόνια που προσφέρουν τα Pampers, τότε δεν έχετε παρά να κάνετε την εγγραφή σας στο pampers.gr!

Τα απαραίτητα για την αλλαγή της πάνας

Μαμά αλλάζει την πάνα σε μωράκι
  • Πάνες. Αν και χρειάζεστε μόνο μία πάνα κάθε φορά, το να έχετε πολλές πάνες κοντά σας μπορεί να σας βοηθήσει ώστε να μην ξεμείνετε όταν τη χρειάζεστε. Μπορεί ακόμη και να σας αρέσει να έχετε κάποιο από το επόμενο μέγεθος, ώστε να είστε έτοιμοι όταν έρθει η ώρα. Αποθηκεύστε τις πάνες με τρόπο που να είναι εύκολα προσβάσιμες σε εσάς, αλλά όχι στο μωρό σας!

  • Μωρομάντηλα. Για να καθαρίσετε την ευαίσθητη περιοχή του μωρού σας, θα χρειαστείτε μωρομάντηλα. Μια άλλη επιλογή είναι μια πετσέτα και νερό.

  • Κρέμα για τους ερεθισμούς ή προστατευτική κρέμα φραγμού, όπως βαζελίνη. Θα χρειαστείτε μία από αυτές τις κρέμες σε περίπτωση που το μωρό σας εμφανίσει εξάνθημα ή ερεθισμό από την πάνα. Τα περισσότερα μωρά εμφανίζουν εξάνθημα από την πάνα κάποια στιγμή. Το φαινόμενο αυτό είναι πιο σύνηθες σε μωρά ηλικίας 8 έως 10 μηνών. Ανεξάρτητα από την ηλικία, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση των εξανθημάτων και των ερεθισμών, όπως το πόσο συχνά αλλάζετε την πάνα, εάν το μωρό έχει διάρροια ή εάν το μωρό μόλις άρχισε να τρώει στερεές τροφές. O παιδίατρός σας μπορεί να σας προτείνει ποια κρέμα να χρησιμοποιείτε.

  • Αλλαξιέρα. Είναι το έπιπλο που έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει την αλλαγή πάνας του μωρού σας. Επιλέξτε μία με πλευρική ράγα και στις τέσσερις πλευρές και με ύψος τουλάχιστον 5 εκατοστά, καθώς αυτές συμβάλλουν στην αποφυγή πτώσης του μικρού σας. Μια αλλαξιέρα διαθέτει συνήθως συρτάρια ή ράφια από κάτω για να αποθηκεύετε τα απαραίτητα για την αλλαγή της πάνας.

  • Μαξιλαράκι αλλαγής πάνας. Το μαξιλάρι τοποθετείται στο πάνω μέρος της αλλαξιέρας. Επιλέξτε ένα με καμπύλη ώστε η μέση να είναι πιο βαθιά και τα πλαϊνά να είναι υπερυψωμένα. Συνήθως είναι εύκολο να καθαριστεί. Τα περισσότερα μοντέλα διαθέτουν λουράκι, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε για να ασφαλίσετε το μωρό σας. Παρόλο που αυτός ο ιμάντας είναι ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας, είναι ασφαλέστερο να κρατάτε πάντα με το ένα χέρι το μωρό σας και να μην το αφήνετε ποτέ χωρίς επίβλεψη στην αλλαξιέρα. Μπορεί επίσης να θέλετε να αγοράσετε ένα μαξιλαράκι μιας χρήσης ή ένα που να χωράει στην τσάντα με όλα τα απαραίτητα για την αλλαγή της πάνας όταν είστε εκτός σπιτιού με το μικρό σας.

  • Πετσέτα ή κουβέρτα. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε αλλαξιέρα ή μαξιλαράκι αλλαγής πάνας. Οποιαδήποτε επίπεδη επιφάνεια είναι κατάλληλη για αλλαγή πάνας. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κρεβάτι, έναν καναπέ ή το πάτωμα. Απλώς απλώστε πρώτα μια πετσέτα ή μια κουβέρτα για να διατηρήσετε την περιοχή καθαρή. Εάν το μωρό σας βρίσκεται σε υπερυψωμένη επιφάνεια (όπως το κρεβάτι ή ο καναπές), κρατήστε το πάντα με το χέρι σας για να αποφύγετε τυχόν πτώση. Μπορεί να σας φανεί πιο εύκολο να αλλάζετε το μωρό σας στο πάτωμα, αν το μικρό σας έχει μια ιδιαίτερα υπερκινητική διάθεση.

  • Κάδος απόρριψης πάνας. Είναι χρήσιμο να έχετε ένα μέρος για να κρύβετε τις δύσοσμες πάνες του μωρού σας. Ένας κάδος πάνας βοηθά στην απομάκρυνση των οσμών.

Μπορεί να θέλετε να δημιουργήσετε ένα σταθμό αλλαγής πάνας στο δωμάτιο του μωρού σας όπου θα έχετε όλα τα πράγματα που χρειάζεστε για την αλλαγή πάνας, καθώς και κάποια από τα ρούχα του μικρού σας. Με αυτόν τον τρόπο, έχοντας τα πάντα σε απόσταση αναπνοής, δεν θα χρειαστεί να πάρετε τα μάτια ή τα χέρια σας από το μωράκι σας.

Πώς να αλλάξετε την πάνα σε ένα αγόρι

Ακολουθήστε τον παραπάνω οδηγό βήμα-βήμα όταν αλλάζετε την πάνα του αγοριού σας. Επιπλέον, καλό θα ήταν να καλύψετε το πέος του με μια πάνα ή με μια μικρή πετσέτα ενώ το αλλάζετε, για να αποφύγετε να βραχείτε εσείς ή ο τοίχος αν κατουρήσει την ώρα που το αλλάζετε! Μια ακόμα συμβουλή είναι να τοποθετήσετε το πέος του σε μια θέση προς τα κάτω πριν κλείσετε την πάνα, καθώς αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή διαρροών.

Πώς να αλλάξετε την πάνα σε ένα κορίτσι

Ακολουθήστε τον παραπάνω οδηγό βήμα προς βήμα όταν αλλάζετε την πάνα του κοριτσιού σας, αλλά να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν το σκουπίζετε και οι κινήσεις σας να έχουν κατεύθυνση από μπροστά προς τα πίσω. Αυτό βοηθά στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης της μικρής σας, π.χ. ουρολοίμωξη, καθώς η εμφάνισή της είναι ιδιαίτερα συχνή στα νεαρά κορίτσια. Μην ξεχνάτε επίσης να καθαρίζετε απαλά και σχολαστικά την επιδερμίδα ανάμεσα στις πτυχές του δέρματος.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΠΑΝΑΣ

Υπολογιστής Μεγέθους Πάνας

Μάθετε το μέγεθος πάνας του μωρού σας, πόσες πάνες θα χρειαστείτε ανά μέρα και για πόσο καιρό:

Επιλέξτε το βάρος του μωρού σας σε κιλά

Πώς να αλλάξετε την πάνα του νεογέννητού σας

Εάν είναι η πρώτη φορά που είστε γονιός, θα διαπιστώσετε ότι χρειάζονται μερικές προσπάθειες για να συνηθίσετε να αλλάζετε την πάνα του νεογέννητού σας εύκολα και γρήγορα! Μην αγχώνεστε! Ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα, θα γίνετε και εσείς ειδικοί στην αλλαγή πάνας!

Αμέσως μετά τη γέννηση του μωρού σας, η μαία, η βοηθός μητρότητας ή μία από τις νοσοκόμες στο μαιευτήριο θα σας παραδώσει μερικά πρακτικά μαθήματα. Να έχετε υπόψη σας ότι το νεογέννητό σας θα χρειαστεί περίπου 10 πάνες την ημέρα, επομένως θα έχετε πολλές ευκαιρίες για να εξασκηθείτε στο πώς να αλλάζετε τις πάνες του.

Τις πρώτες εβδομάδες, καθώς περιμένετε να πέσει το υπόλειμμα του ομφάλιου λώρου του μωρού σας, ίσως θέλετε να χρησιμοποιείτε μερικές από τις αλλαγές της πάνας για να καθαρίσετε απαλά την περιοχή του ομφάλιου λώρου και να ελέγχετε για σημάδια μόλυνσης, όπως το κιτρινωπό έκκριμα ή το κόκκινο δέρμα στην περιοχή γύρω από το υπόλειμμα. Εάν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας. Τα πρώτα κακά του μωρού σας θα είναι μια παχιά, πρασινωπή, σχεδόν σαν πίσσα ουσία που ονομάζεται μηκώνιο. Καθώς η φάση με το μηκώνιο ολοκληρώνεται, τα κακάκια του μωρού σας θα αποκτούν ένα κιτρινωπό-πράσινο χρώμα.

Μην εκπλαγείτε αν παρατηρήσετε μια μικρή λευκή ή με αίμα κολπική έκκριση στην πάνα του κοριτσιού σας - αυτό είναι φυσιολογικό. Επίσης, μπορεί να δείτε λίγο αίμα στα κακάκια του νεογέννητού σας τις πρώτες μέρες. Αυτό είναι συνήθως ακίνδυνο, αλλά είναι καλή ιδέα να ενημερώσετε τον παιδίατρό σας.

Μη διστάζετε να επικοινωνείτε με τον γιατρό του μωρού σας, εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με το τι βλέπετε στην πάνα του νεογέννητού σας.

Πώς να αλλάζετε πάνα στο νήπιό σας

Καθώς το μικρό σας μεγαλώνει, μπορεί να δυσκολεύεστε όλο και περισσότερο να το κρατάτε ακίνητο την ώρα που αλλάζετε πάνα. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα για το παιδί σας που θέλει να κάνει και να ανακαλύψει, με αποτέλεσμα οι αλλαγές της πάνας συνήθως να διακόπτουν τη διασκέδαση και τα παιχνίδια του.

Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε πάνες με ελαστικά πλαϊνά, όπως οι Pampers Pants. Αυτές τις πάνες-βρακάκι, απλώς τις τραβάτε προς τα πάνω, όπως θα κάνατε με το παντελόνι, ενώ για να τις αφαιρέσετε εύκολα, απλά σκίζετε τα πλαϊνά.

Καθώς αλλάζετε την πάνα στο νήπιό σας, μπορεί να θέλετε να πείτε στο μικρό σας τι κάνετε - με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να αρχίσει να εξοικειώνεται με το τι συμβαίνει και αυτό να είναι ένα πρώιμο, αλλά σημαντικό βήμα για την εκπαίδευση στο γιογιό. Μπορεί επίσης να θέλετε να πετάξετε τα κακά από την πάνα στην τουαλέτα ή στο γιογιό καθώς παρακολουθεί, ώστε να αρχίσει να κάνει τη σύνδεση ότι εκεί πρέπει να πάνε τα κακά.

Πώς να αλλάζετε μια γεμάτη πάνα

Ακολουθήστε τα ίδια βήματα που παραθέσαμε παραπάνω, φροντίζοντας να αλλάζετε την πάνα του μωρού σας αμέσως μόλις κάνει κένωση.

Αν αφήνετε την πάνα πάνω στο δέρμα του μωρού σας, αυξάνετε τον κίνδυνο εξανθήματος και ερεθισμών από την πάνα και αφήνετε το μικρό σας επιρρεπές σε δερματικές λοιμώξεις λόγω βακτηρίων.

Καθώς αλλάζετε την πάνα του μωρού σας, φροντίστε να καθαρίσετε καλά όλα τα κακά χρησιμοποιώντας ένα μωρομάντηλο ή βρεγμένο πανί.

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζετε πάνα;

Οι ειδικοί συνιστούν να αλλάζετε την πάνα του μωρού σας μετά από κάθε φορά που κάνει κακά και συχνά στα ενδιάμεσα για να διασφαλίζετε ότι η βρεγμένη πάνα δεν θα παραμείνει για πολλή ώρα στο δερματάκι του.

Ανάλογα με την ηλικία του μωρού σας, το εάν θηλάζει, το αν τρέφεται με μπιμπερό ή τρώει τροφές, καθώς και λόγω άλλων παραγόντων, όπως τα πεπτικά προβλήματα, το μωρό σας μπορεί να έχει κενώσεις μετά από κάθε γεύμα έως μία φορά την ημέρα ή ακόμη και μία φορά την εβδομάδα. Όλα αυτά μπορεί να είναι φυσιολογικά.

Όσον αφορά την ούρηση, το μικρό σας μπορεί να κάνει τσίσα τόσο συχνά όσο ο καθένας μας, δηλαδή κάθε τρεις ώρες ή περίπου έξι φορές την ημέρα.

Να θυμάστε ότι στην αρχή, το νεογέννητό σας θα χρειάζεται γύρω στις 10 αλλαγές την ημέρα.

Μαμά αλλάζει την πάνα σε μωράκι

Πώς ξέρετε ότι είναι ώρα για αλλαγή πάνας;

Ορισμένες πάνες διαθέτουν ένδειξη υγρασίας ώστε να μπορείτε να βλέπετε με μια ματιά εάν το μωρό σας χρειάζεται αλλαγή πάνας.

Άλλα σημάδια που σας προειδοποιούν για την αλλαγή είναι τα εξής:

  • Αγγίζετε την πάνα και είναι υγρή.

  • Μπορείτε να μυρίσετε ή να δείτε τα ούρα ή τα κακά του μωρού σας.

  • Η πάνα «κρεμάει» ή η κάτω πλευρά της πάνας είναι πολύ ογκώδης.

Ποια είναι τα σημάδια που σας δείχνουν ότι το μωρό σας χρειάζεται μεγαλύτερο μέγεθος πάνας;

Αν σας συμβαίνει κάτι από τα παρακάτω, τότε το μωράκι σας χρειάζεται μεγαλύτερο μέγεθος πάνας:

  • Οι ταινίες δεν φτάνουν στο κέντρο της ζώνης.

  • Δεν μπορείτε να χωρέσετε δύο δάχτυλα κάτω από τη ζώνη.

  • Υπάρχουν κόκκινα σημάδια στην κοιλιά ή τους μηρούς του μωρού σας.

  • Η πάνα δεν καλύπτει τον ποπό του μωρού σας.

  • Το μωρό σας αισθάνεται άβολα με την πάνα (για παράδειγμα την τραβάει).

O Υπολογιστής Μεγέθους Πάνας που θα βρείτε στο pampers.gr μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε το σωστό μέγεθος πάνας για το μωράκι σας.

Σωστή εφαρμογή για σίγουρη άνεση

  • Η ελαστική ζώνη της πάνας «κάθεται» ακριβώς κάτω από τον αφαλό του μωρού

  • Μπορείτε να χωρέσετε δύο δάχτυλά σας κάτω από τη ζώνη της πάνας

  • Δεν υπάρχουν κενά ανάμεσα στα ποδαράκια του μωρού και την πάνα

  • Δεν υπάρχουν κόκκινα σημάδια στην επιδερμίδα του μωρού σας

Τι να κάνετε εάν η πάνα έχει διαρροές

Εάν έχετε διαρροές και «κακαρράκτες», ίσως είναι καιρός να αλλάξετε το μέγεθος της πάνας και να πάτε στο μεγαλύτερο. Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει, τόσο αυξάνεται και η ποσότητα στα τσίσα και στα κακάκια. Μια μεγαλύτερη σε μέγεθος πάνα μπορεί όχι μόνο να ταιριάζει καλύτερα, αλλά μπορεί επίσης να απορροφάει περισσότερα υγρά.

Ακόμα κι αν η πάνα είναι στο σωστό μέγεθος, αν δεν τη χρησιμοποιείτε σωστά, μπορεί να έχετε διαρροές. Ελέγξτε ξανά ότι δεν έχετε στερεώσει την πάνα πολύ σφιχτά ή πολύ χαλαρά, ότι οι ταινίες είναι συμμετρικές και τα προστατευτικά για τα ποδαράκια προς τα έξω.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με το πώς να μειώνετε τις διαρροές και τους «κακαρράκτες» εδώ.

Ανακεφαλαιώνοντας

Ακόμα κι αν δεν σας αρέσει πάντα να αλλάζετε την πάνα στο μωράκι σας, θέλετε όσο τίποτα άλλο να ξέρετε ότι το μικρό σας νιώθει στεγνό και άνετο μέσα στην πάνα του. Επιπλέον, όσο με το πέρασμα του χρόνου θα γίνεστε expert στις πάνες, τόσο η όλη διαδικασία θα είναι για εσάς πιο εύκολη και γρήγορη! Πριν το καταλάβετε, θα έχετε ήδη ολοκληρώσει την αλλαγή!

Πώς γράψαμε αυτό το άρθρο Οι πληροφορίες σε αυτό το άρθρο βασίζονται στις συμβουλές ειδικών που βρίσκονται σε αξιόπιστες ιατρικές και κυβερνητικές πηγές, όπως η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής και το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων. Μπορείτε να βρείτε μια πλήρη λίστα πηγών που χρησιμοποιούνται για αυτό το άρθρο παρακάτω. Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας δεν πρέπει να αντικαθιστά επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές. Πάντα να συμβουλεύεστε επαγγελματίες γιατρούς για πλήρη διάγνωση και θεραπεία.

Πηγές Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής. Caring for Your Baby and Young Child: Birth to Age 5, 6th ed. (Νέα Υόρκη: Bantam Books, 2009.) https://kidshealth.org/en/parents/diapering.html https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/diapers-clothing/Pages/Changing-Diapers.aspx

Σχετικά με τον Christopher B. Peltier, MD, FAAP Ο Δρ. Chris Peltier είναι ειδικός στην παιδιατρική και την ιατρική εκπαίδευση και επί του παρόντος ασκεί το επάγγελμά του ως γενικός παιδίατρος στην Pediatric Associates of Mount Carmel, Inc., όπου υπηρετεί την κοινότητά του για πάνω από δύο δεκαετίες. Ο Δρ. Peltier είναι εκλεγμένος Πρόεδρος του Τμήματος του Οχάιο της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (AAP) όπου ηγείται πολλών προγραμμάτων εκπαίδευσης, υπεράσπισης και βελτίωσης της ποιότητας. Είναι επίσης Διευθυντής του Τμήματος Κοινότητας στο Τμήμα Γενικής και Κοινοτικής Παιδιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο Παίδων Νοσοκομείου του Cincinnati και Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι Κολλέγιο Ιατρικής.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies